Atrium Ljungberg

Kunduppdrag

Hur skapar man värde och samtidigt bygger en attraktiv och hållbar stadsmiljö?

Läs mer Läs mer

Handledare Caroline Svärd tillsammans med Tekniksprångaren Jibril Jemal

 

Vi på Svefa är glada att den här våren ha ingått ett samarbete med Tekniksprånget. Tekniksprånget är ett praktikprogram som syftar till att locka ungdomar att söka sig till högre tekniska utbildningar och som är ett initiativ som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA).

 

Som en stor aktör i branschen är det viktigt för oss på Svefa att gå i bräschen och inspirera ungdomar att söka sig till utbildningarna som är inriktade på Samhällsbyggnad och Lantmäteri. Svefa har varit involverad i Tekniksprånget tidigare och har haft flertalet praktikanter hos oss genom åren.

Den här våren är det Jibril Jemal som är Svefas ”Tekniksprångare”. Jibril tog studenten förra året, har under hösten läst ett tekniskt basår och är nyfiken på att studera vidare till ingenjör efter sommaren. Vi vill såklart slå ett slag för samhällsbyggnad- och fastighetsbranschen, som vi hoppas kunna visa upp från sin bästa och mest intressanta sida!

För att Jibril ska få bästa möjliga förutsättningar för sin praktik hos oss har han en handledare under hela perioden, nämligen Caroline Svärd som tillhör teamet Värdering & Analys. Under sin praktik hos oss kommer Jibril att se olika affärsområden och ha flera olika kontaktytor, men Caroline kommer ha huvudansvar och vara ett bollplank på hela hans Svefa-resa den här våren.

Ta del av några snabba frågor och svar med Jibril och Caroline här!

 

”Jag ser fram emot att få pröva på att arbeta med alla de olika tjänsteområden som Svefa erbjuder samtidigt som jag får prata med all kompetent personal för jag vill lära mig så mycket som möjligt!”

Jibril Jemal, Tekniksprånget

 

Jibril, vad ser du fram emot att göra hos oss? Vad vill du lära dig?

Jag ser fram emot att få pröva på att arbeta med alla de olika områdena ni erbjuder här på Svefa samtidigt som jag får prata med all kompetent personal ni har här. Jag vill lära mig så mycket som möjligt, så dela med er av så mycket ni bara orkar!

Vad är du mest nyfiken på?

Jag är ett stort mattesnille och uppskattar utmaningen i problemlösningsfrågor så att hålla på med siffror är inget jag undviker, dessutom har jag efter en kortare praktikperiod på en bank i kombination med ett syskon som arbetar inom finans fått upp ögonen för finansvärlden i stort. Detta tillsammans med mitt intresse för samhällsbyggnad har gjort mig mest nyfiken på att arbeta med värderingar och analyser av fastigheter här på Svefa.

Hur har du förberett dig inför din praktikperiod hos oss?

Inför praktikperioden har jag läst en hel del om Svefa och individerna som arbetar här. Jag läste igenom några av era olika kunduppdrag som står listade på er hemsida för att få en inblick i typen av kunder och arbeten ni jobbar med.

Jag skrev mitt sista prov i mitten av januari och har sen dess försökt förbereda mig så mycket som möjligt. Jag kollade exempelvis upp och försökte bekanta mig med olika metoder av värderingar av fastigheter, som till exempelvis kassaflödesanalysen och fann det mycket intressant. Det faktumet gjorde mig ännu mer nöjd med valet av att arbeta på Svefa.

Caroline, varför ville du vara handledare för en Tekniksprångare i år?

När jag hörde om Tekniksprånget på Svefa och fick chansen att hoppa på som handledare var valet självklart! Jag gjorde själv praktik via Tekniksprånget innan jag började studera och vet att det är ett fantastiskt bra tillfälle att testa på arbetslivet som ingenjör ”på riktigt”. Det är roligt att få ge tillbaka och vara ett bollplank till en ung person i början av karriären, och det ska bli extra kul att få se hur Jibril kommer växa in i rollen och utvecklas på dessa månader. Rollen som handledare innebär dessutom att jag själv får utvecklas i mitt ledarskap, vilket är väldigt givande.

Hur har du förberett dig för rollen som handledare?

Genom Tekniksprånget fick vi en introduktion till handledarskapet och det var väldigt skönt att få en gemensam grund tillsammans med andra handledare från andra företag. Vad brukar vara viktigt att tänka på? Vad är bra lämpliga uppgifter och hur kan man maxa praktiken? Jag har även involverat andra kollegor och satt upp en struktur med moment och uppgifter han ska få genomföra. Förutom att se hur vi medarbetare jobbar ska han få skriva löpande dagbok, hänga med VD, följa med oss på mässor och mycket annat.

Vad hoppas du kunna "visa upp” för Jibril under våren? Vad hoppas du att han tar med sig?

Å, massor! Fastighetsbranschen är ju väldigt rolig och händelserik, men kan samtidigt vara komplex och krånglig för någon som är helt ny. Därför hoppas jag att vi kan göra Svefas arbete både förståeligt och lockande.

Jag vill att Jibril ska vara med och bidra i sin roll hos oss och jag hoppas han tar med sig inspiration från alla kollegors spännande bakgrunder och vägval i livet.

Som extra plus kanske jag också kan bidra med min egen paradgren av nörderi: Excel!

 

Kontaktperson

Caroline Svärd

Värdering & Analys

Fler nyheter

Artikel | 2024-02-07

Bör ni äga eller hyra era fastigheter?

Läs mer Läs mer

Artikel | 2024-01-22

Svefa rådgivare när allmänyttiga Framtiden miljardköper byggrätter

Läs mer Läs mer

Artikel | 2024-01-15

Akeliuseffekten är över på den svenska skogsfastighetsmarknaden

Läs mer Läs mer