Evenemang | 2024-05-27

Varmt välkommen till vår innergård och vårt fullmatade Almedalsprogram!

Läs mer Läs mer

Svefa Fastighetsindex 2024

Kommun 2024 2023 2022 2021 2020
1. Stockholm 77 78 76 86 86
2. Göteborg 65 65 66 72 71
3. Lund 58 58 57 56 57
4. Malmö 56 55 52 59 55
5. Uppsala 56 58 61 59 62
6. Jönköping 56 58 58 56 54

Ladda ner den fullständiga rapporten ”Svensk Fastighetsmarknad 2024”

Den 15 maj presenteras årets rapport Svensk Fastighetsmarknad 2024 på Svefadagen. Rapporten är en genomgång av 24 olika orter och analys av fastighetsmarknadens olika segment på riks- och lokalnivå. 

Trots en kall vår och, vad som känts som, en evighetslång vinter börjar vi ana vårens ankomst.Efter ett par år med tunga och mörka moln över den svenska fastighetsmarknaden kan vi nu skönja en viss ljusning. Även om omvärldsläget fortfarande är väldigt osäkert, med Rysslands anfallskrig mot Ukraina, eskalerande konflikt i mellanöstern och ett kommande presidentval i USA, så finns det ljusglimtar. Riksbanken verkar ha fått kontroll på inflationstakten och det indikerar en mer stabil räntebana där vi förhoppningsvis kan ha nått räntetoppen.

Fortfarande har vissa segment det väldigt tufft. Den pågående lågkonjunkturen slår hårt och aktiviteten inom bostadssegmentet har nästan avstannat helt. Det har resulterat i att konkurssiffrorna i byggbranschen har nått rekordnivåer. Men vi kan också se att marknaden, mer eller mindre frivilligt, har börjat att anpassa sig till den nya marknadssituationen och har börjat att söka nya affärsmöjligheter. Även om det är oroliga tider så finns det öppningar för att göra långsiktigt goda affärer för de som har uthållighet och finansiell stabilitet. Norra Norrland är en av de delmarknader som vi tidigare pekat ut som attraktivt på grund av de stora industri- och infrastruktursatsningar som kommer att göras där. Läs gärna intervjun med vår chef för Transaktionsrådgivning, Stefan Timan och Jan Tärnell, chef för Värdering & Analys där diskuterar den marknadens förutsättningar, möjligheter och utmaningar.

Nu går, ursäkta ordvitsen, Norrbotniatåget och det är hög tid att hoppa på om man vill vara med på resan. För att kunna ta vara på möjligheterna som öppnar sig så gäller det att vara förberedd, proaktiv och laddad med insikter och kunskap.

Det är därför som vi på Svefa producerar den här rapporten, Svensk Fastighetsmarknad. Det har vi gjort sedan 2009 och årets rapport visar tydligt var någonstans i Sverige investerarintresset är som störst och vilken delmarknad som har de största utmaningarna. Rapporten är nog den mest intressanta hittills givet de olika marknadsförutsättningar som finns i delsegmenten. 

”Nu går, ursäkta ordvitsen, Norrbotniatåget och det är hög tid att hoppa på om man vill vara med på resan. För att kunnata vara på möjligheterna som öppnar sig så gäller det att vara förberedd, proaktiv och laddad med insikter och kunskap. Det är därför som vi på Svefa producerar den här rapporten, Svensk Fastighetsmarknad.”

Mikael Lundström, VD Svefa

Svefa har producerat rapporten Svensk Fastighetsmarknad sedan 2009 och årets rapport visar tydligt var någonstans i Sverige investerarintresset är som störst och vilken delmarknad som har de största utmaningarna. Rapporten är nog den mest intressanta hittills givet de olika marknadsförutsättningar som finns i delsegmenten. Men också på grund av att vi har utvecklat vårt index, Svefas Fastighetsindex, med att inkludera även hållbarhetsparametrar som tar hänsyn både till social och miljömässighållbarhet.

I den här utgåvan av Svensk Fastighetsmarknad belyser vi både affärsmöjligheter samt risker och utmaningar. Rapporten ger er som läsare en unik inblick i 24 delmarknader och vi delar med oss av våra insikter om dessa.

 

Jan Tärnell Affärsområdeschef Värdering & Analys

010-603 87 23

jan.tarnell@svefa.se

Stockholm

Fler nyheter

Evenemang | 2024-04-19

Anmäl dig till Svefa on tour 2024

Läs mer Läs mer

Evenemang | 2024-05-15

Dags för Svefadagen 2024

Läs mer Läs mer

Utbildning | 2024-03-05

23 Maj - Ersättning och värdering vid markåtkomst och markintrång i tätortsmi...

Läs mer Läs mer