
Det händer mycket inom det rättsliga området i allmänhet och inom det fastighetsrättsliga området i synnerhet. Flödet av nyheter och avgöranden är stort men här tar vi upp några som både är intressanta och aktuella utifrån ett fastighetsperspektiv.
EU:s nya förordning om artificiell intelligens (AI) Den 1 augusti 2024 trädde en EU-förordning om artificiell intelligens i kraft. (europeiska rättsakten om artificiell intelligens (AI-akten), Avsikten är att reglera den fortsatta utvecklingen av AI med skyddsåtgärder för att skydda människors grundläggande rättigheter.
Förordningen är tillämplig på leverantörer av AI-system, företag som tillverkar, släpper ut eller gör AI-system tillgängligt för ibruktagande men även importörer och distributörer av AI-system. Förordningen får även effekt för användare, såväl fysiska som juridiska personer, som använder sig av AI-system i sin yrkesmässiga verksamhet. Förordningen omfattar även bestämmelser kring AI-system för allmänna ändamål (exempelvis ChatGPT) och dess underliggande modeller samt hur länderna behöver rigga organisation och styrning för stöd och kontroll. Den inkluderar också bestämmelser kring sanktionsavgifter i händelse av regelöverträdelser.
AI-förordningen delar in AI-system utifrån vilken risk de utgör och olika system får olika krav beroende på vilken kategori de faller in under.
Oacceptabel risk
Vissa former av AI-system anses innefatta sådana risker och hot mot människors grundläggande fri- och rättigheter att enligt artikel 5 i AI-förordningen är förbjudna.
Detta gäller bland annat:
- AI-system som manipulerar mänskligt beteende, människors sårbarhet, eller exploaterar svagheter hos vissa utsatta grupper,
- Social poängsättning,
- Oriktad skrapning av ansiktsbilder från nätet eller övervakningskameror,
- Analys av känslor på arbetsplatser eller skolor,
- Biometrisk identifiering och kategorisering
Hög risk
Vissa AI-system anses kunna utgöra en betydande risk för människors grundläggande fri- och rättigheter. Dessa måste genomgå en bedömning och uppfylla viss krav För att släppas ut på marknaden.
Det avser följande områden:
- Biometriska uppgifter.
- Kritisk infrastruktur.
- Utbildning och yrkesutbildning.
- Sysselsättning, förvaltning av arbetstagare och tillgång till egenföretagande.
- Tillgång och nyttjande av viktiga privata och offentliga tjänster och förmåner.
- Brottsbekämpning.
- Hantering av migration, asyl och gränskontroll.
- Rättstillämpning.
Regeringen har tillsatt en utredning för att se över hur svensk lagstiftning behöver anpassas till AI-förordningen. Utredaren, tidigare justitierådet Helena Rosén Andersson, ska slutredovisa uppdraget senast den 30 september 2025.
Närmare information om AI-förordningen finner ni på länkarna nedan.
- Den europeiska rättsakten om artificiell intelligens träder i kraft (europa.eu)
- Ny utredning för trygg och tillförlitlig användning av AI i Sverige - Regeringen.se
Behöver du hjälp eller rådgivning i fastighetsjuridiska frågor?
Kontakta oss.
Vill du veta mer om våra fastighetsjuridiska tjänster?
Claes Rainer Jurist
Claes Rainer har över tjugo års erfarenhet från processande på advokatbyrå och från arbete på tingsrätten. Han har fört ett stort antal tvistemålsprocesser i tingsrätt och hovrätt och har även drivit uppmärksammade mål i Högsta domstolen. Han är även utbildad skiljeman med stor erfarenhet som ombud i svenska och internationella skiljeförfaranden.
Läs mer om Svefa Juridik