Evenemang | 2024-05-27

Varmt välkommen till vår innergård och vårt fullmatade Almedalsprogram!

Läs mer Läs mer

Enligt en färsk rapport från fastighetsrådgivaren Svefa publicerat avseende utvecklingen på den svenska fastighetsmarknaden. I rapporten, Svensk Fastighetsmarknad 2022, konstateras att storstäderna Stockholm och Göteborg visserligen tappar poäng i index med de toppar fortfarande Svefas Fastighetsindex. Umeå är tillsammans med förra årets nykomling, Skellefteå, årets klättrare i rankingen. Umeå går från plats 11 till 4 och Skellefteå går från plats 21 till 18 i Svefas Fastighetsindex.

Rapporten är en genomgång av 24 olika orter och analys av fastighetsmarknadens olika segment på riks- och lokalnivå. Temat för vårens utgåva är hållbarhet och nytt för i år att Svefas index över den svenska fastighetsmarknaden, Svenskt Fastighetsindex, nu även omfattar hållbarhetsparametrar. Det har skett några omkastningar avseende placeringar i listan i och med att Svefas Fastighetsindex nu tar hänsyn till hållbarhet. Det tydligaste exemplet är Umeå som klättrar hela 7 platser från plats 11 till 4 i fastighetsindexet. Svefa konstaterar i årets rapport att pandemin visserligen är ”över” men nu syns nya, mörka moln på himlen. Krig, energi- och bränslepriser på rekordnivåer, stigande inflation och räntor ger kraftigt ökande byggkostnader och fortsatt osäkerhet. ”De senaste åren har, trots osäkerhet och tal om att ”toppen är nådd”, fastigheter fortsatt att leverera rekordavkastning och transaktionsmarknaden har presterat på en hög nivå. Men nu verkar det som om trenden har vänt. De stigande kostnaderna och ränteläget innebär att marknadsläget både ser osäkert ut och är utmanande för investerare” säger Mikael Lundström, Vd Svefa Den fullständiga rapporten ”Svensk Fastighetsmarknad 2022” finns att ladda ned på: www.svefa.se  (https://www.svefa.se/kunskap/svensk-fastighetsmarknad-VT-2022/) Bakgrund - Svensk Fastighetsmarknad 2022 Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad gavs ut första gången hösten 2009. En publikation som ger en glimt av Svefas unika marknadskännedom. Rapporten innehåller analyser och data för de mest intressanta fastighetssegmenten i Sverige och årets rapport avser bedömda nivåer i maj 2022.

”De senaste åren har, trots osäkerhet och tal om att ”toppen är nådd”, fastigheter fortsatt att leverera rekordavkastning och transaktionsmarknaden har presterat på en hög nivå. Men nu verkar det som om trenden har vänt. De stigande kostnaderna och ränteläget innebär att marknadsläget både ser osäkert ut och är utmanande för investerare”

Mikael Lundström, Vd Svefa

Jan Tärnell Affärsområdeschef Värdering & Analys

010-603 87 23

jan.tarnell@svefa.se

Stockholm